آنچه در این مطلب میخوانیم:
در این مقاله در رابطه با بیماری آلزایمر، درمان آلزایمر، عوامل خطر ابتلا به آلزایمر، پیشگیری از بیماری آلزایمر و … میپردازیم.
آلزایمر (Alzheimer)
بیماری آلزایمر نوعی زوال عقل است و بخشهایی از مغز را که توانایی به یاد آوردن و حتی تفکرکردن و صحبت کردن را بر عهده دارند، تحت تاثیر قرار میدهد.
و به مرور زمان باعث کاهش توانایی فرد بیمار در انجام کارهای روزمره خود شود.
علت مرگ در آلزایمر غیرمستقیم است. ولی به طور کلی هفتمین علت مرگ و میر بزرگسالان در جهان آلزایمر است. آلزایمر معمولاً به کندی آغاز میشود و به تدریج رو به وخامت میرود.
رایجترین علامت ابتدایی این بیماری، اختلال در حافظه کوتاهمدت و مشکل در به یاد آوردن اتفاقات اخیر است.
با پیشرفت بیماری آلزایمر، علائم آن میتواند شامل مشکلات زبانی، مشکل در آگاهی از موقعیت(گمشدن)، نوسان خلقی، از دست دادن انگیزه، بیتوجهی نسبت به خود و مشکلات رفتاری باشد.
این بیماری بسیاری از خصوصیات رفتاری و هیجانی افراد را نیز تحت تأثیر قرار داده. و سبب بروز ناراحتیهایی از قبیل علائم افسردگی(شامل فقدان احساس لذت، بیقراری، افسردگی، کاهش اشتها و وزن، عدم وجود تمرکز و احساس گناه)، علائم روانی(شامل توهم، هذیان و سوءظن) و نیز رفتارهایی مثل آشفتگی، سرگردانی، پرخاشگری و خشونت در این بیماران میشود.
عوامل خطر ابتلا به آلزایمر
آلزایمر در سالمندان: معمولا در افراد بالای ۶۵ سال رخ می دهد. اگر در افراد زیر ۴۰ سال رخ دهد، که احتمال آن خیلی کم است، آلزایمر زودرس نامیده می شود.
جنسیت: طبق آمار احتمال ابتلای زنان در این بیماری از مردان بیشتر می باشد.
وراثت: خطر بروز آلزایمر در افرادی که یکی از اقوام درجه یک آنها به این بیماری مبتلا شده باشد بیشتر است. هم چنین دانشمندان جهشهای ژنی را کشف کرده اند که روی بروز و به تاخیر انداختن این بیماری نقش دارند.
سبک زندگی و سلامت قلب: نتیجه تحقیقات نشان میدهد که عواملی که موجب بیماری قلبی میشوند، در بروز آلزایمر نیز نقش دارند. چاقی، کم تحرکی، دیابت نوع ۲، چربی خون و فشارخون بالا احتمال ابتلا به آلزایمر را افزایش میدهند.
مشارکت اجتماعی و یادگیری: شرکت در فعالیتهای اجتماعی و تجمعات احتمال ابتلا را کم میکنند. فرآیند یادگیری احتمال ابتلا را کمتر و تحصیلات پایینتر احتمال ابتلا را بیشتر میکند.
ضربه به سر: سابقه ضربه شدید به سر مثلا در حدی که فرد به مدت طولانی کاهش سطح هوشیاری داشته باشد، احتمال ابتلا در آنها بیشتر است.
خواب نامنظم: تحقیقات نشان دادهاند که اختلالات خواب احتمال ابتلا را بیشتر میکند.
افسردگی و سیگار کشیدن نیز ممکن است ابتلا به آلزایمر را به دنبال داشته باشند.
۱1 علامت بیماری آلزایمر
دقت داشته باشید که همه ما تجربه فراموشی را داشته ایم که مقطعی و زودگذر بوده است. اما اگر دارای ۲ مورد از علائم آلزایمر که در ادامه شرح داده شده است، حتما به پزشک متخصص مغز و اعصاب مراجعه کنید.
فراموش کردن اتفاقات و اطلاعات جدید
سادهترین و شایعترین نشانه آلزایمر، به خاطر سپردن اتفاقات و اطلاعات جدید توسط مغز است. به معنای دیگر فراموشی رخدادهای جدید از اولین نشانههای بروز آلزایمر است. سردرگمی درباره اتفاقاتی که اخیر رخ داده، عدم درک دست از زمان و… از مثالهایی است که ممکن در این شرایط برای بیمار پیش آید.
فراموشی پایدار و پیشرونده
در بیماران مبتلا به آلزایمر، این فراموشی با گذشت زمان مداومت پیدا کرده و شدت بیشتری می یابد. تا جایی که حتی ممکن است نام اعضای خانواده و کارهای روزانه خود را نیز از یاد ببرند.
سخت بودن پیدا کردن کلمات مناسب و درست
مبتلایان در پیدا کردن کلمات صحیح و حتی ساده در حین صحبت کردن و انتقال مفاهیم دچار مشکل هستند. هم چنین در گفتار، نوشتار و خواندن مکررا اشتباهاتی دارند.
ناتوانی در تشخیص و انجام کارها
در این حالت افراد در تشخیص چهرهها و ابزار ساده و همچنین یافتن وسایلی که مقابل چشمشان نیست، دچار مشکل میشوند. هم چنین در استفاده از ابزار ساده و انجام کارهای ساده نظیر مرتب لباس پوشیدن، ناتوان هستند.
مشکل در خواندن و نوشتن
ممکن است این مورد هم در بیمار آلزایمری مشاهده شود.
نداشتن درک درست از زمان و مکان
این افراد درک درستی از زمان و مکان ندارند و حتی گاهی ممکن است خود را در صحنه ای از خاطرات و خود را بین درگذشتگان خود ببینند.
کم شدن قدرت قضاوت
در حل مشکلات روزانه با مشکل مواجه هستند. مثلا اگر چیزی بشکند نمیدانند باید آن را چه کار کنند.
اختلال در انجام کارهای پیچیده و استدلال کردن
این افراد توان رسیدگی به امور مالی و بانکی ندارند. هم چنین درک درستی از خطرات ندارند.
تغییرات رفتاری و خلقی
تغییرات خلقی نظیر آشفتگی، لج باز شدن، اعتماد نداشتن به دیگران و گوشه گیر شدن از علائمی است که شروع و به مرور زمان تشدید میشوند.
افسردگی
این مشکل هم از علائم همراه آلزایمر است.
بی قراری
از دیگر علائم این بیماری بوده که در صورت پیشرفت بیماری با پرخاشگری و یا اضطراب بیدلیل همراه است.
7 راه ساده برای پیشگیری از بیماری آلزایمر
در حال حاضر با توجه به ناشناخته بودن عامل به وجود آورنده بیماری آلزایمر، راه پیشگیری دقیقی در رابطه با پیشگیری از بیماری آلزایمر وجود ندارد. اما بسیاری از راه هایی را برای کاهش ریسک ابتلا بیان نموده اند که شامل موارد زیر میباشد:
- استرس خود را کم کنید و خواب کافی داشته باشید، چرا که یکی از مهمترین راه های پیشگیری از بیماری آلزایمر میباشد. به خواب خود و کیفیت آن اهمیت دهید. روش های کنترل استرس را یاد بگیرید.
- از دخانیات دوری کنید. چنانچه سیگار و… میکشید، هرچه سریعتر درصدد کنار گذاشتن آن باشید.
- بیماریهای زمینه ای خود را زیر نظر دکتر کنترل کنید. در صورت داشتن بیماریهای زمینه ای نظیر فشارخون، دیابت، مشکلات قلبی و چربی خون بالا، در پی درمان آنها بوده و اصول مربوط به آنها را جهت کنترل، رعایت کنید.
- رژیم غذایی سالم داشته باشید. غذاهای تازه، روغن های سالم، غذاهای دارای چربی اشباع شده کم مصرف کنید. هم چنین مصرف ویتامین E و امگا ۳ نیز مفید میباشد. توصیههای درمان آلزایمر در طب سنتی را نیز میتوانید دنبال کنید و در برنامه غذایی خود از آن بهره ببرید.
- زندگی اجتماعی فعال داشته باشید. معاشرت کنید، با دیگران ارتباط بگیرید. با کسانی که دوست دارید و لحظات خوشی با آن ها می گذرانید رفت و آمد کنید.
- ورزش را در برنامه روزانه خود بگنجانید. حتما هر روز ورزش و پیادهروی انجام دهید.
- تمرینات مغزی مناسب آلزایمر؛ همان طور که بدن شما نیاز به ورزش دارد، مغز و ذهن شما نیز نیاز به ورزش دارد. سعی کنید بازی های فکری انجام دهید، سعی کنید مدام در حال یادگیری چیزهای جدید باشید. تمرین حفظ کردن انجام دهید. هم چنین کارهایی نظیر خواندن، بازیهایی نظیر شطرنج و… خلق اثر هنری، نواختن موسیقی وکارهایی از این قبیل نیز بسیار مفید میباشند.
برای جلوگیری از پیشرفت آلزایمر چه باید کرد؟
درست است که آلزایمر یک بیماری پیچیده است و مجهولات زیادی دارد. و این که با گذشت زمان وخامت پیدا می کند، اما درمان هایی که برای این بیماری در نظر گرفته شده می توانند علائم را عقب انداخته و به بهبود کیفیت زندگی فرد مبتلا کمک کنند.
- به اندازه کافی استراحت کنید. به بدن و مغز خود استراحت دهید و خود را با کارهای سنگین فیزیکی یا فعالیتهای فکری پیچیده خسته نکنید.
- استرسهای محیطی را کنترل کنید. تا جای امکان از اضطرابهای زندگی دور بمانید.
- تقویت مغز با تغذیه سالم، سعی کنید از غذاهای مفید برای حافظه را رژیم غذایی خود استفاده کنید. توصیههای طب سنتی ممکن است کمک کننده باشد.
- با نظر و توصیه پزشک از قرص ویتامینE (ویتامین ای) استفاده کنید.
- از اعضای خانواده کمک بگیرید. خانواده و اطرافیان خود را در جریان روند بیماری خود قرار دهید. حمایت عاطفی و برخورد درست اطرافیان با علائم شما میتواند در کاهش سرعت پیشرفت آلزایمر موثر باشد.
- ورزش های مفید برای مغز و سیستم عصبی. ورزشهای هوازی ماننده یوگا و مدیتیشن نیز میتواند در شرایط روحی و جسمی شما تاثیر مثبت داشته باشد.
درمان آلزایمر در سطوح اولیه تا متوسط بیماری
تمامی تجویزات دارویی که تاکنون برای درمان آلزایمر و علائم آن در سطوح اولیه تا متوسط به اثبات رسیده اند.
در دسته ای از داروها به نام مهار کننده های کولین استراز قرار می گیرند. این گونه داروها برای درمان آلزایمر در افراد مسن و گروه های سنی دیگر و مهار علائم این بیماری که مرتبط با حافظه، تفکر، زبان، قضاوت و دیگر فرایندهای فکری و استدلالی می باشد، استفاده می شوند.
به علاوه، مهار کننده های کولین استراز:
- مانع از کار افتادن استیل کولین می شوند که یک پیام رسان شیمیایی مهم برای یادگیری و سپردن به حافظه است. این داروها، با نگه داشتن استیل کولین در سطح بالا، از ارتباطات میان سلول های عصبی پشتیبانی می کنند.
- بدتر شدن علائم آلزایمر را به تاخیر انداخته یا روند آن را آهسته می کنند. البته اثربخشی این داروها بر روی افراد مختلف با هم تفاوت دارد.
- افراد مختلف به خوبی این دسته از داروها را تحمل می کنند. در صورت بروز عوارض جانبی، این مشکلات شامل تهوع، استفراغ، کاهش اشتها و تکرر مدفوع هستند.
جدید ترین و بهترین روش های درمان آلزایمر
دارو های تازه ای که به تازگی مورد مطالعه قرار گرفته اند، ممکن است قادر باشند که بیماری آلزایمر را پیش از بروز علائم شدید آن، درمان کنند. محققان مشغول کار بر روی دو تحقیق هستند که در آنها، افرادی که ریسک بروز بیماری آلزایمر در آنها بالاست، پیش از بروز علائم این عارضه، تحت درمان قرار می گیرند.
این دارو های جدید، ژن APOE4 را هدف قرار می دهند. متخصصان باور دارند که این ژن، یکی از عوامل اساسی ایجاد کننده بیماری آلزایمر است. به این دلیل که درمان کامل آلزایمر در سطوح متوسط تا شدید به طور قطعی امکان پذیر نیست، دانشمندان به دنبال راهی هستند که با این بیماری مغزی، پیش از بروز علائم آن مقابله کنند.
محققان در تلاش هستند تا میزان اثربخشی دو نوع داروی مهار کننده آلزایمر را بر روی افرادی که در سنین 60 تا 75 سال بوده و حامل ژن APOE4 هستند، تست کنند.
6 دیدگاه. همین الان خارج شوید
بیماری آلزایمر خیلی خوب شرح دادید ممنونم
https://www.arefchemical.com/
بسیار عالی
https://arefchemical.ir/%d8%a7%d9%86%d9%88%d8%a7%d8%b9-%d8%b1%d9%86%da%af-%d8%b3%d8%a7%d8%ae%d8%aa%d9%85%d8%a7%d9%86%db%8c/
ممنون
https://www.arefchemical.com/types-of-building-paint/
جدی می فرمایید
https://behdama.com/%d9%81%db%8c%d9%84%d8%aa%d8%b1-%d9%be%da%a9%db%8c%d8%ac/
دقیق گفتید
https://tavatranslation.com/%d8%b1%d9%88%d8%b4-%d9%85%d9%87%d8%a7%d8%ac%d8%b1%d8%aa-%d8%a8%d9%87-%d8%aa%d8%b1%da%a9%db%8c%d9%87/
مرسی
https://qomtamirat.com/